NYUTON QONUNLARI, ULARNING FORMULALARI VA AMALIY MISOLLAR (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu maqolada Nyutonning dinamikaga oid uchta qonuni, ya’ni inersiya qonuni, kuch va tezlanish qonuni, hamda teskari kuchlar qonuni batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada gravitatsiya qonuni, uning formulasi va amaliy misollar keltiriladi. Nyuton qonunlarining zamonaviy ilm-fandagi ahamiyati va ularga asoslangan muammolarni hal qilishda qo’llanilishi ko’rib chiqiladi. This article analyzes Newton’s three laws related to dynamics, namely the law of inertia, the law of force and acceleration, and the law of action and reaction. Additionally, the article presents the law of gravitation, its formula, and practical examples. The significance of Newton’s laws in modern science and their application in solving related problems is discussed. В этой статье подробно анализируются три закона Ньютона, касающиеся динамики: закон инерции, закон силы и ускорения, а также закон действия и противодействия. Кроме того, в статье представлены закон гравитации, его формула и практические примеры. Обсуждается значение законов Ньютона в современной науке и их применение для решения связанных проблем.