KUCHLANISH VA DEFORMATSIYALARNING NAZARIY ASOSLARI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Tabiiy sharoitda togʻ jinslari har xil tabiiy kuchlari taʻsirida boʻladi. Geologik jismlarning har qanday siljishi va deformatsiyasi, burmalar hosil boʻlishi, yoriqlar paydo boʻlishi geologik muhitda harakat qiluvchi kuchlar hisobiga boʻladi. Ular tektonik kuchlar deyiladi.В природных условиях на горные породы действуют различные природные силы. Любое движение и деформация геологических тел, образование складок, появление трещин обусловлено силами, действующими в геологической среде. Их называют тектоническими силами.In natural conditions, rocks are affected by various natural forces. Any movement and deformation of geological bodies, the formation of folds, the appearance of cracks is due to the forces acting in the geological environment. They are called tectonic forces.