AXBOROT TIZIMLARIDA ZAMONAVIY FIZIKA (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Zamonaviy fizika va axborot tizimlari zamonaviy texnologiyalar va ilmiy yutuqlar rivojlanishida muhim o'rin tutadi. Kvant hisoblash, kvant kriptografiya va nisbiylik nazariyasi axborot tizimlarida yangi imkoniyatlar yaratmoqda. Kvant kompyuterlarining yuqori hisoblash quvvati murakkab matematik masalalarni hal qilish va ma'lumotlarni himoyalashda qo'llaniladi. Shuningdek, nisbiylik nazariyasi GPS kabi sun'iy yo'ldosh tizimlarida vaqt o'lchashni optimallashtiradi. Axborot xavfsizligi va sun'iy intellekt texnologiyalari zamonaviy fizikadan foydalangan holda simulyatsiyalar va modellash orqali rivojlanmoqda. Bu ikki soha o'rtasidagi integratsiya ilm-fan va texnologiyalarda yangi imkoniyatlar yaratib, kelajakda axborot tizimlarini yanada samarali va xavfsiz qilishda katta rol o'ynaydi.