ЎЗБЕК ВА ЯПОН МАДАНИЙ ҚАДРИЯТЛАРИНИНГ МАҚОЛЛАРДАГИ ИФОДАСИ (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Маълумки, халқ мақоллари ўтмишда асосан, адиблар, шоирлар, тарихчилар каби буюк шахслар эътиборида бўлган ва уларнинг жамиятга қарата айтилган нутқи ва кўрсатмалари ҳамда улар яратган асарларда ҳам акс эттирилган бўлиб, бу ҳолат ҳамма замон сўз санъаткорларининг диққат марказида бўлиб келган. Хусусан, XI асрнинг улкан тилшунос олими ва этнографи Маҳмуд Кошғарийнинг “Девони луғотит турк” асари фикримизнинг ёрқин далили бўла олади. Ушбу асарда туркий халқлар орасида кенг тарқалган 400 га яқин мақолларга мурожаат қилинган бўлиб, уларнинг аксарияти бугунги кунда ҳам кишилар нутқида фаол ва самарали тарзда воқеланиб келмоқда