ХОРИЖИЙ МАМЛАКАТЛАР ТАЖРИБАЛАРИ АСОСИДА ҲУДУДЛАРДА ИНВЕСТИЦИОН МУҲИТНИНГ ЖОЗИБАДОРЛИГИНИ ОШИРИШ (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ушбу ишда хорижий инвестициялар ҳажми, унинг сифати ва қулай шартлардан фойдаланиш борасида ривожланган мамлакатларда йилдан йилга инвестицион муҳит жозибадорлигини таъминлашга хизмат қиладиган инновацион инструментларнинг турли кўринишлари кўрилган. Иқтисодий ривожланиши бошқа давлатларга қараганда тез суръатларда ўсиб бораётган, товар ва хизматлари дунёнинг барча ўлкаларида тарқалган, чет-эл тажрибалари, қанчадан қанча иқтисодчи олимлар томонидан ўрганилган лекин ҳали бу тажрибалардан тўлиқ фойдаланиш масаласига келганда намоён бўлмаётган хорижий инвестицияларни жалб қилиш борасидаги ютуқлари ва бунинг омилларини таҳлил қилинган шунингдек мамлакатнинг инвестицион жозибадорлигини янада ошириш муаммосини ҳал этиш йўллари, жаҳон ҳамжамияти олдида ўзининг нуфузини ва обрўсини кўтариш бўйича олиб борилган тизимли ишлари ўрганилган. Шу билан бирга тажрибаларни ўрганиш асносида хорижий давлатлар инвестицияларни жалб қилишда инвестицион муҳит жозибадорлигини ошириш борасидаги тажрибаларини Ўзбекистон шароитида татбиқ этиш, улардан фойдаланиш келажакда мамлакатнинг бундан-да юқори суръатларда ривожланишини, аҳолининг даромад манбаи кўпайишини таъминлашга хизмат қилиши мумкинлиги тавсия қилинган.In this work, various forms of innovative instruments that serve to ensure the attractiveness of the investment environment in developed countries from year to year in terms of the volume of foreign investment, its quality and the use of favorable conditions were seen. Economic development is growing faster than other countries, goods and services are distributed in all countries of the world, foreign experiences have been studied by many economists. However, the achievements of attracting foreign investments, which have not yet been fully utilized, and the factors of this are analyzed, as well as the ways to solve the problem of further increasing the country's investment attractiveness, and the systematic work carried out to raise its prestige and reputation in front of the world community. At the same time, during the study of the experiences of foreign countries in terms of increasing the attractiveness of the investment environment in attracting investments it was recommended that the implementation of their experiences in the conditions of Uzbekistan, their use can serve to ensure the country's development at a higher rate in the future, and increase the source of income of the population.