TARJIMA ME’YORI TUSHUNCHASI MOHIYATI VA UNING KOGNITIV TABIATI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Tarjima me’yorlarining tabiati va o‘z-o‘zini boshqarish mexanizmidagi roli haqida fikr yuritar ekanmiz, avvalo tarjima ijtimoiy-madaniy hodisa ekanligini doimo yodda tutishimiz zarur. Ushbu omilning ta’sirini hisobga olgan holda, tarjima jarayoni tabiati va ta’sir darajasi bo'yicha turlicha bo‘lgan ma’lum cheklovlar doirasida amalga oshiriladi, deb taxmin qilish mumkin. Bu cheklovlar manba til, asliyat tili va tarjima tili o'rtasidagi farqlar va tarjimonning kognitiv mexanizmi imkoniyatlaridan tashqariga chiqadi.