QUYONLARDA METABOLIK SINDROMNI MULTIFAKTORIAL O‘RGANISH (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Bizning olib borgan tadqiqotimiz jismoniy ish harakatsizlik fonida maydalangan sabzi (taxminan 100 g) bilan aralashtirilgan tana vazniga 250 mg/kg dozada kundalik ratsionga kristalli xolesterin qo‘shilgan, kombinatsiyalangan dietada quyonlarda metabolik sindromni multifaktorial o‘rganishni o‘z ichiga oldi. Har kuni hayvonlarning ichimlik idishiga yangi tayyorlangan 5% sukroz eritmasi quyiladi. Har 2 kunda insulin teri ostiga hayvonlarga orqa tomondan 0,1 miqdor dozada kiritildi (100 g tana vazni qarab). Tajriba 60 kun davomida o'tkazildi. Tadqiqot shuni ko'rsatdiki, metabolik sindrom modeliga ega bo'lgan eksperimental guruh hayvonlarida o'rganilgan fiziologik va biokimyoviy ko'rsatkichlarining (qon bosimi, mutlaq vazn ortishi, C-peptid darajasi, shakar, kortizol, fosfor, kaltsiy, triglitseridlar, xolesterin, past- zichlikdagi lipoproteinlar va yuqori zichlikdagi lipoproteinlar) qondagi zichlik ortdi.