COLUBER KARELINI ILONI ZAHARINING MINIATYUR OXIRGI PLASTINKA POTENTSIALLARIGA TA’SIRI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Olib borgan tadqiqotlarimizda qurbaqaning nerv-mushak sinapslarida biz Coluber karelini iloni zaharining miniatyur oxirgi plastinka potentsiallari amplitudasining pasayishiga olib kelishini aniqladik. Ta'sirning rivojlanish tezligi va miniatyura oxirgi plastinka potentsiallarini bostirish darajasi bevosita zahar miqdoriga bog'liq. Coluber karelini ilonining 10 mkg/ml zahari qo'shilishi miniatyur oxirgi plastinka potentsiallarining to'liq bostirilishiga olib keldi (rasm). Coluber karelini ilonining zahari qo'zg'atilgan javoblarning, ya'ni oxirgi plastinka potentsiyalining pasayishiga olib keldi.