UNIVERSITET TALABALARI TOMONIDAN ZAMONAVIY YAQIN MAYDONLI SKANLOVCHI OPTIK MIKROSKOPNING ISHLASH PRINSIPINI O‘RGANISH ZARURLIGI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Qattiq jismlarning optik xususiyatlari oxirgi 3-4 asrda ilm va texnologiyalar sohalarida ishlayotgan olimlar va texnologlarning diqqat markazida bo'ldi. 1621-yilda Snellius tomonidan kashf qilingan sinish qonunidan boshlab optik spekroskopiya dramatizmga juda boy bo'lgan mashaqqatli rivojlanish yo'lini bosib o'tdi. Sinish va qaytish qonunlari sohasidagi ilmiy tadqiqotlardan so'ng, interferensiya, difraksiya va qutblanish hodisalariga qiziqish oshdi. Bulardan so'ng, yutilish, lyuminessensiya, sochilish va nochiziqli optik effektlar davri boshlandi. Uzoq davr davom etgan yorug'likning korpuskulyar va to'lqin nazariyalari orasidagi baxslashish dualizm konsepsiyasining paydo bo'lishi hamda kvant mexanikasi, kvant elektrodinamikasi qonunlarini kashf etish bilan muvoffaqiyatli tugadi.