MARKAZIY OSIYO XALQLARI MADANIYATIDA MILLIY CHOLG’ULAR TARIXI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
O’zbekistonda ijrochilik amaliyotida foydalanib kelinayotgan milliy musiqa cholg’ularining 30 tadan ortiq turlari mavjud. Shulardan 18 nomdagi musiqiy cholg’ular XX asrning 40-yillaridan keyin professor A.I.Petrosyans boshchiligidagi bir guruh mutaxassislar va soz ustalari bilan hamkorlikda takomillashtirilgan. Bunday musiqiy cholg’ular konsert sahnalarida yakkanavozlik sifatida, shu bilan birga, asosan orkestr va ko’p ovozli ansambllarda foydalanish uchun mo’ljallangandir. В исполнительской практике Узбекистана используется более 30 видов национальных музыкальных инструментов. Из них 18 музыкальных инструментов были усовершенствованы после 40-х годов ХХ века в сотрудничестве с группой специалистов и мастеров музыки под руководством профессора А.И. Петросяна. There are more than 30 types of national musical instruments used in performance practice in Uzbekistan. Among them, 18 musical instruments were improved after the 40s of the 20th century in cooperation with a group of experts and music masters headed by Professor A.I. Petrosyans.