ABBOSIYLARLARNING ZAIFLASHUVI VA MUSTAQIL DAVLATLARNING TASHKIL TOPISHI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ma’mun siyosati xalifalikda nisbiy barqarorlik yaratish arafasida edi, go‘yo birdan hamma narsa ostin-ustun bo‘lib ketgandek bo‘ldi. Ozarbayjonda Xurramiylar Babek boshchiligida yangi kuch bilan Abbosiylar xalifaligiga qarshi isyon bayrog‘ini ko‘tardilar. 816-817 yillarda Ozarbayjon, Yaqin sharq va Markaziy Osiyoda ham xalq harakatilari boshlandi Bu jarayonlar Sharq xalqlarining ijtimoiy, iqtisodiy va siyosiy hayotida muhim rol o‘ynadi. Bobek boshchiligidagi qo‘zg‘alon Osiyo va Afrika tarixida muhim rol o‘ynagan. Ushbu kurashlarning so‘nggi yigirma yillik (816-837) ko‘pchiligi xalifalikka qattiq zarbalar berdi.