"NA'MATAK" SHE'RI ULUGʻBEK HAMDAM NIGOHIDA...: Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Oybek nafaqat Rus adabiyoti, balki G’arb adabiyoti namoyandalari asarlarini churur o‘rgandi. Ayniqsa, Oybekni Rim she’riyati yanada ruhlantirgan. Bu boradagi izlanishlar natijasida shoir she’rdagi shakl va mazmun g’oyalarining qay tarzda uyg’unlashishi va ta’sirchanlikka erishishi xususidagi ko‘nikmalarga ega bo‘ldi. Oybek ijodida, qolaversa, xalq kuylarining ham ta’siri sezilarli. Ijodiy jamoasini tobora shakllantirib borayotgan Oybek turk she’riyatining yirik namoyandalari bo‘lmish Rizo Tavfiq, Abdulhay Hamid, Holid Faxriy, Nomiq Kamol, Ziyo Ko‘kali singari ijodkorlar lirizmidagi ayrim o‘xshash jihatlarni umumlashtirib o‘ziga yetarlicha saboqlar oladi.