MONO SEMANTIC AND POLYSEMANTIC WORDS, AND HYPONYMY IN ENGLISH LANGUAGE: Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
This article examines three key semantic relationships found in the English language: monosemy, polysemy, and hyponymy. Monosemantic words have a single, well-defined meaning, while polysemantic words have multiple related meanings. Hyponymy describes the hierarchical relationships between a general term (hypernym) and more specific terms (hyponyms) within a semantic field. Understanding these semantic phenomena is crucial for effective communication, language learning, and natural language processing. This article explores the characteristics, causes, and implications of these semantic relationships, providing a comprehensive overview for linguists, language educators, and computational linguists.B этой статье рассматриваются три ключевых семантических отношения, встречающихся в английском языке: моносемия, полисемия и гипонимия. Моносемантические слова имеют единственное, четко определенное значение, в то время как полисемантические слова имеют множество взаимосвязанных значений. Гипонимия описывает иерархические отношения между общим термином (гипероним) и более конкретными терминами (гипонимы) в пределах семантического поля. Понимание этих семантических явлений имеет решающее значение для эффективной коммуникации, изучения языка и обработки естественного языка. В этой статье исследуются характеристики, причины и последствия этих семантических отношений, предоставляя всесторонний обзор для лингвистов, преподавателей языка и специалистов в области вычислительной лингвистики.Ushbu maqola ingliz tilida uchraydigan uch asosiy semantik munosabatni ko'rib chiqadi: monosemiya, polisemiya va giponimiya. Monosemantik so'zlar yagona, aniq belgilangan ma'noga ega, polisemantik so'zlar esa ko'p sonli o'zaro bog'liq ma'nolarga ega. Giponimiya umumiy atama (gipernim) va aniqroq atamalar (giponimlar) o'rtasidagi ierarxik munosabatlarni tavsiflab beradi. Bu semantik hodisalarni tushunish samarali aloqa, til o'rganish va tabiatdan olingan tilni qayta ishlash uchun juda muhimdir. Ushbu maqolada bu semantik munosabatlarning xususiyatlari, sabablar va oqibatlari o'rganiladi, tilshunoslar, til o'qituvchilari va hisoblash tilshunoslik mutaxassislari uchun kengroq ko'lamda ko'rib chiqiladi.