INSON AZIZ -XOTIRASI E'ZOZDA! Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Xotira va qadrlash tushunchasi chuqur ma'noga egadir. Ushbu kunlarda o'z Vatanini himoya qilishda jonini fido qilgan, shuningdek, To'maris, Shiroq, Spitamen, Jaloliddin Manguberdi, Najmiddin Kubro, Namoz-botir kabi qaxramonlar va asrlar davomida xalq orzu qilgan erkinlik uchun kurashgan Abdulla Qodiriy, Behbudiy, Munavvar-qori, Cho'lpon, Abdulla Avloniy, Fitrat, Usmon Nosir kabi milliy qaxramonlarimizni ruhini shod etib eslash ham farz ham qarzdir. Insoniyat ikkinchi jaxon urushida qatnashgan, bu ayovsiz jangu-jadalda qaxramonlarcha halok bo'lganlar xotirasini aslo unutmaydi.Inson qanchalar aziz bo'lsa, xotirasi shunchalik azizdir.Shu maqsadda men ham o'quvchilarni Ozod Sharafiddinov tug'ilib o'sgan maskani va Qo'qon "G''ofur G'ulom "adabiyot muzeylariga ijodiy uchrashuvlarga olib bordim.Bu uchrashuvni aynan xotira bayramiga rejalashtirdim sababi farzandlarimiz bu insonlarni aynan shunday kunlarda eslashlarini,yod etishlarini istadim.