METABOLIK SINDROMI VA QON BOSIMI BOR BEMORLARDA O'ZGARISH XUSUSIYATLARI BAHOLASH: Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
2023 va 2024 yillar oralig'ida 30 yoshdan 70 yoshgacha bo'lgan 210 bemor (120 erkak va 90 ayol) yangi tashxis qo'yilgan MS bilan prospektiv tekshiruvdan o'tkazildi. 61-70 yoshdagi bemorlarda kunlik sistolik va diastolik qon bosimining o'rtacha qiymatlari aniqlandi: sistolik qon bosimi - 156,9 ± 3,5 mm Hg. Art., diastolik qon bosimi - 96,2 ± 4,1 mm Hg. Art. MS bilan og'rigan bemorlarda yoshning oshishi bilan yurak-qon tomir asoratlari uchun xavf omillarini aniqlash chastotasi oshadi. Metabolik sindrom belgilari bo'lgan bemorlarni yurak-qon tomir tizimi holatining buzilishi belgilarini, xususan, qon bosimini aniqlash uchun muntazam tekshiruvlar bilan dinamik monitoringini o'tkazish kerak.