OLIGOFRENOPEDAGOGNING SHAXSIYATI VA KASBIY KOMPETENTSIYASINI MODELLASHTIRISH.: Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlar o'rni va rivojlanish omillari (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Zamonaviy maxsus ta'limni rivojlantirishning yangi tendentsiyalari - tobora murakkablashib borayotgan bir zamonda rivojlanish nuqsonlari bo'lgan shaxslarni ta'lim jarayoniga kiritish, tuzatish-pedagogik yordamning yangi yondashuvlari, shakllari va texnologiyalarini joriy etish, ularning keng doirasiga maxsus ta'lim xizmatlarini ko'rsatish. Alohida ta'limga muhtoj bolalar bilan ishlaydigan o'qituvchilarning kasbiy mahoratiga yuqori talablar qo'yish. Shu nuqtai nazardan, ijtimoiy tartibga adekvat bo'lgan maxsus o'qituvchining kasbiy kompetensiyasini shakllantirish va rivojlantirishga, bu jarayonni boshqarish usullarini izlashga ilmiy qiziqish ortib bormoqda. Ushbu tezisizsimiz xozrga zamonaviy oligofrenopedagoglarning shaxsiy va kasbiy kompitensiyalarini modellashtirish haqida boradi.New trends in the development of modern special education - the introduction of persons with developmental disabilities into the educational process in an increasingly complex era, the introduction of new approaches, forms and technologies of corrective-pedagogical assistance, the provision of special education services to a wide range of them 'show. Setting high standards for the professional skills of teachers working with children with special educational needs. From this point of view, there is growing scientific interest in the formation and development of the professional competence of a special teacher adequate to the social order, and in the search for methods of managing this process. This thesis deals with the modeling of personal and professional competencies of modern oligophrenopedagogues.