KECHIRIMSIZ HAYOT BU–QAMOQXONA (“UFQ” TRILOGIYASI HAQIDA): Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Mazkur maqolada Said Ahmadning “Ufq” trilogiyasida qahramonlarning gavdalanishi, xarakterlarning o`ziga xosligi muhokama etiladi.Bu asar uch kitobdan iborat. Romanning birinchi kitobi “Qirq besh kun”, ikkinchi kitobi “ Hijron kunlarida”, so‘nggi, uchinchi kitobi esa, “Ufq bo‘sag‘asida” deb ataladi. ,, Hijron kunlarida” nomli ikkinchi kitobdan olingan ,,Qochoq” parchasiga nazar tashlasak, bu parchadagi qahramonlar Ikromjon, Jannat xola, Tursunboy ya’ni bir oila. Bunda urush vaqtidagi holatlar tasvirlangan. Oʻgʻlini urushga joʻnatib, oʻgʻlim Qahramon deya xursand bo’lib turgan Ikromjon va Jannat xolalarning xursandchiligi uzoqqa cho’zilmaydi. Chunki oʻgʻli. jasorati yetmay qochadi va ,,qochoq” nomini oladi. Bir nodon farzandni deb Jannat xola ham vafot etadi. Ota esa bu isnodni koʻtarib yurishga majbur edi ya’ni Said Ahmadning “Ufq”trilogiyasi xalqimiznimg ikkinchi jahon urushigacha va urush davri, urushdan so”ngi yillardagi xalqning ichidagi voqealari qalamga olingan. Bu asarni o’qib inson beixtiyor xayolga chõmib , õsha davr olamiga tushib qolgandek bõladi . Asarda kechgan voqealar hozirgi kundagi istiqlolimizning qadriga yetishga undaydi . Men bu maqolada sinovlarga bardosh bergan, o’zbek xalqining irodali va kechirimli ekanligini yoritib berishga harakat qildim.