MIRZO TURSUNZODA SHE'RYATIDA DO'STLIKNING VASFI: Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Mirzo Tursunzoda tojik xalqining mahbub va mashhur shoirlaridan hisoblanadi. Tojikistonda qarib hamma uning she'rini biladi va yoddan aytadi. Uning she'r va dostonlari juda ma'noli va hayajonga soluvchidir. Mirzo Tursunzoda 1911- yilda Hisor vodiysining Qaratog' dehasida tug'ilgan. Shoirning ko'p baytlari xalq maqollariyu hikmatlariga aylangan:Xonayi mo on qadar ham dur nest,/Bizning uyimiz u qadar uzoq emas/Garchi dar chashmi shumo manzur nest,/Garchi sizning ko'zingizga ma'qul emas/ Az zamin nonrezahoro chida memolam ba chashm/Yerdan non maydalarini terib ko'zimga surtaman/Noni garmi mehnatiro dida memolam ba chashm./Mehnatdan bo'lgan issiq nonni ko'rib ko'zimga surtaman/ Oshyon gar meguzori, dar dili inson guzor/Agar oshyon quymoqchi bo'lsang, insonning qalbiga quy/Az rahi mehru vafoyu ahdi bepoyon guzor./Mehru vafo yulidan bepoyon ahdni quygin/