ПРИМЕНЕНИЕ ТЕПЛОВЫХ НАСОСОВ В ЭНЕРГЕТИКЕ: Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
В статье рассмотрены различные типы тепловых насосов, их достоинства и недостатки, а также применение их в энергетике. Приводится принцип работы теплового насоса, а также типичные зависимости идеального и реального коэффициентов преобразования теплового насоса от температуры конденсатора и испарителя. В зависимости от принципа работы тепловых насосов статье приводятся примеры горизонтальных и вертикальных геотермальных тепловых насосов.The article discusses various types of heat pumps, their advantages and disadvantages, as well as their application in the energy sector. The principle of operation of the heat pump is given, as well as typical dependences of the ideal and real conversion coefficients of the heat pump on the temperature of the condenser and evaporator. Depending on the principle of operation of heat pumps, the article provides examples of horizontal and vertical geothermal heat pumps.Мақолада ҳар хил турдаги иссиқлик насослари, уларнинг афзалликлари ва камчиликлари, шунингдек энергетика соҳасида қўлланилиши кўриб чиқилган. Иссиқлик насосининг ишлаш принципи, шунингдек, иссиқлик насосининг идеал ва реал трансформация коэффициентларининг конденсатор ва буғлатгичнинг ҳароратига бўлган боғлиқлиги берилган. Иссиқлик насосларининг ишлаш принципига қараб, мақолада горизонтал ва вертикал геотермал бўлган иссиқлик насосларига мисоллар келтирилган.