JISMONIY FAOLLIK -SEMIZLIK KUSHANDASI: Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Sog‘ tanda -sog‘lom aql deyishadi dono xalqimiz.. Ruhan teran va jismonan sog‘lomlargina Atrofga teran boqishi mumkin. Salomatlik-inson kamolotining muhim tarkibiy qismlaridan biridir.Unga hech kim daxl qila olmaydi.Inson o‘z-o‘zini rivojlantirishi, shaxsiy va jamiyat hayotida faol ishtirok etishi mumkin. Har bir voyaga yetgan shaxs o‘z salomatligi haqida qayg‘ura bilishi lozim. Jamiyat taklif etayotgan qoidalarga amal qilishi va taʼqiqlanganlaridan yiroq yurishi maqsadga muvofiq sanaladi. Hozirgi vaqtda butun dunyo aholisini qiynab kelayotgan muammolardan biri bu – Semirish. Semirish har qanday yoshda yuzaga keladigan surunkali metabolik kasallik sifatida qaraladi. Bu, asosan, yog‘ to‘qimalarining to‘planishi tufayli tana vaznining haddan tashqari ko‘payishi bilan namoyon bo‘ladi, bu aholining umumiy kasallanishi va o‘limi holatlarining ko‘payishi bilan birga keladi.