“GULISTON” ASARIDA QO‘LLANGAN SIFAT+FE’L MODELIDAGI QO‘SHMA FE’LLAR XUSUSIDA (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Fe’l turkumi o‘zining morfologik, sintaktik va morfemik xususiyatlariga ko‘ra, shuningdek, analitik shakllarga boy ekanligi bilan ham boshqa so‘z turkumlaridan ajralib turadi. Fe’l turkumidagi analitik shakllarning eng yorqin namunasi sifatida qo‘shma fe’llarni keltirish mumkin. Qo‘shma fe’llarning ism qismi sifatida turli so‘z turkumlari – ot, sifat, ravish, undov so‘zlar, sifatdoshlar, harakat nomi, fe’l masdarlari – kelishi mumkin. Sa’diy Sheroziyning “Guliston” asarida ham qo‘shma fe’l yasalishining xilma-xil modellari uchraydi. Biz ushbu maqolada sifat+fe’l modelidagi qo‘shma fe’llarning tahlilini amalga oshiramiz.