ZAMONAVIY VOLEYBOLDA SPORT MURABBIYLARI VA JISMONIY TARBIYA FANI O‘QITUVCHILARINING KASBIY TAYYORGARLIGINING NAZARIY ASOSLARI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2025)
Annotasiya: Ushbu maqolada zamonaviy voleybol bo‘yicha sport murabbiylari va o‘qituvchilarini kasbiy tayyorlashning nazariy asoslari muhokama qilinadi. Ta’lim jarayonining asosiy tarkibiy qismlari, jumladan, nazariy o‘rganish, amaliy mashg‘ulotlar va jamoalar bilan ishlashning psixologik jihatlari o‘rganiladi. Mashg‘ulotlar jarayoniga zamonaviy uslub va yondashuvlar bayon qilinib, murabbiylarning uzluksiz malakasini oshirish va o‘z-o‘zini tarbiyalash muhimligiga ham e’tibor qaratilmoqda. Xalqaro amaliyotda qo‘llanilayotgan samarali kadrlar tayyorlash modellari tahlili o‘tkazilib, ularni mahalliy ta’lim tizimiga moslashtirish bo‘yicha tavsiyalar taklif etiladi.Абстрактный: В данной стате рассматриваются теоретические основы профессионалной подготовки современных спортивных тренеров и педагогов по волейболу. Изучаются основные составляющие образователного протсесса, включая теоретическое обучение, практические занятия и психологические аспекты работы с коллективами. Описаны современные методы и подходы к тренировочному протсессу, обращено внимание на важност непрерывного обучения и самообразования тренеров. Проведен анализ эффективных моделей подготовки кадров, исползуемых в международной практике, и предложены рекомендатсии по их адаптатсии к местной системе образования.Abstract: This article discusses the theoretical foundations of professional training of modern volleyball sports coaches and teachers. The main components of the educational process are studied, including theoretical learning, practical training and the psychological aspects of working with teams. Modern methods and approaches to the training process are described, and attention is paid to the importance of continuous training and self-education of trainers. An analysis of effective personnel training models used in international practice is carried out, and recommendations for adapting them to the local education system are offered.