ZIYO GO‘KALP QARASHLARIDA AXLOQ VA VIJDON MUNOSABATINING MUHIMLIGI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2025)
Annoatsiya: Mazkur maqolada Ziyo Go‘kalp qarashlarida axloq va vijdon munosabatining mohiyati va ahamiyati tahlil qilingan. Ziyo Go‘kalp asarlarida axloq tushunchasi milliy va ma’naviy qadriyatlar bilan bog‘liq holda yoritilgan bo‘lib, vijdon insonning ichki nazorati sifatida talqin qilinadi. Ushbu g‘oyalarning jamiyatda ijtimoiy birlikni mustahkamlash, shaxsiy mas’uliyatni oshirish va ma’naviy rivojlanishga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqotda Ziyo Go‘kalpning axloq va vijdon masalalaridagi qarashlari jamiyatni shakllantirishdagi ahamiyatini ko‘rsatib beradi.Abstract: This article analyzes the essence and significance of the relationship between morality and conscience in the views of Ziya Gökalp. In the works of Ziya Gökalp, the concept of morality is highlighted in connection with national and spiritual values, and conscience is interpreted as a person's internal control. The impact of these ideas on strengthening social unity in society, increasing personal responsibility, and spiritual development is studied. The study shows the importance of Ziya Gökalp's views on morality and conscience in shaping society.