SANOAT ISHLAB CHIQARISHDA 3D PRINTERLARNI O‘RNI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu maqolada sanoat ishlab chiqarishda 3D printerlarning o‘rni va uning ishlab chiqarish jarayonidagi ahamiyati tahlil qilingan. 3D bosib chiqarish (qo‘shimcha ishlab chiqarish) texnologiyasi, an'anaviy ishlab chiqarish usullaridan farqli o‘laroq, materialni qatlamma-qatlam qo‘shish orqali ob'ektlarni yaratadi, bu esa sanoat ishlab chiqarishida tezkor prototiplash, shaxsiylashtirilgan mahsulotlar yaratish, materiallar isrofini kamaytirish va murakkab dizaynlarni ishlab chiqarish imkoniyatini taqdim etadi. 3D printerlar, xususan, tibbiyot, avtomobilsozlik va aviatsiya sohalarida samarali qo‘llanilmoqda. Ushbu texnologiya qisqa seriyalarni ishlab chiqarishda, innovatsion dizaynlarni yaratishda va ishlab chiqarish jarayonlarini avtomatlashtirishda katta rol o‘ynaydi. Shuningdek, 3D printerlarning ishlab chiqarish jarayonidagi afzalliklari, masalan, materiallar samaradorligini oshirish va ishlab chiqarish vaqtini qisqartirish kabi ijobiy tomonlari haqida ham so‘z yuritilgan. Maqola sanoatdagi raqamli ishlab chiqarishning kelajagini va 3D bosib chiqarish texnologiyasining sanoat inqilobidagi ahamiyatini ko‘rsatadi.