DATA MINING STANDARTLARI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu tezis data mining jarayonini standartlashtirishning ahamiyati va afzalliklariga bag'ishlangan. Data mining — katta hajmdagi ma'lumotlardan foydali bilimlarni ajratib olish jarayoni bo'lib, uni standartlashtirish turli sohalarda samaradorlikni oshiradi. Tezisda CRISP-DM, PMML kabi keng qo'llaniladigan standartlar va ularning qo'llanilish sohalari (bank-moliya, sog'liqni saqlash, marketing, davlat boshqaruvi) batafsil yoritilgan. Shuningdek, standartlarni joriy etishda yuzaga keladigan qiyinchiliklar, jumladan, texnologik infratuzilma va mutaxassislar yetishmasligi muammolari ko'rib chiqiladi. Annotatsiyada, data miningning sun’iy intellekt, avtomatlashtirish va bulutli texnologiyalar bilan uyg‘unlashuvi kelajakdagi tendensiyalar sifatida ta'kidlangan. Ushbu standartlarning joriy etilishi ma'lumotlar bilan ishlashda yuqori samaradorlik va ishonchlilikni ta'minlaydi.