TALABALAR KOMMUNIKATIV KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA AUTENTIK AUDIO VA VIDEO MATERIALLARDAN FOYDALANISH METODIKASI, INTERAKTIV O’QITISH YONDASHUVI ASOSIDA (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Mazkur maqola “Chet tilini o‘qitishda autentik video materiallardan foydalanib akademik litsey o‘quvchilarining ijtimoiy-madaniykompetensiyani shakllantirish” samarali usullari tahlil qilingan. Har qanday til o‘rganuvchi uchun xorijiy (ona tili bo‘lmagan) tilni o‘rganish qiyinchiliklar tug‘diradi. Ana shunday qiyinchiliklarni bartaraf etish maqsadida, dastlab, til o‘rganuvchilarning kommunikativ kompetentsiyasini shakllantirish masalalari ko‘rib chiqildi. Shuningdek, til o‘rgatish jarayonida o‘qituvchi tomonidan turliyoshdagi til o‘rganuvchilarga taqdim etilayotgan audio va videomateriallarni saralash bosqichma-bosqich amalga oshirildi. Til o‘rgatish jarayonida videomateriallar muhim ahamiyatga ega. Audio va videomateriallardagi nutq egasining fikri, psixo-emotsional holati, yuz ifodalari, imo-ishoralari yordamida talabalarning til o‘rganish imkoniyati yanada ortadi. Bunday materiallardanfoydalanish jarayonida til o‘rganuvchi videomaterialdan nutq egasini to‘laqonli tushunmasligi mumkin, ammo uning imo-ishora va mimikalaridan so‘zlovchi nutqini taxmin qilishi yoki qisman tushunishi mumkin. Bunday materiallar orqali til o‘rganuvchida asta-sekin til o‘rganishga ko‘nikma hosil bo‘ladi. Tadqiqot natijasiga ko‘ra, faqat ovoz orqali taqdim etilgan ma’lumotlarga nisbatan ovozlivideotasvirlar yordamida taqdim etilgan ma’lumotlar til o‘rganuvchilarga voqelikni yaxlit anglashga yordam beradi.Til o‘rganuvchilar auditoriyasiga mavzu jihatdan moslashtirilgan audiovizual materiallar yordamida ularning kommunikativ kompetentsiyasini oshirish mumkin