FUNDUK (CORYLUS AVELLANA) O‘SIMLIGIDA ZAMBURUG‘LAR QO‘ZG‘ATADIGAN BAZI KASALLIKLAR (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Respublikamizda Funduk ko‘chatlarini chetdan keltirib ko‘paytirish, yеtishtirish va ulardan funduk plantatsiyalarini barpo etish vaparvarish qilish tizimini yaratish, hozirgi kunda qishloq xo‘jaligining dolzarb muammosi sanaladi. Bu esa funduk yеtishtirishda uchraydigan kasallik va zararkunandalariga qarshi o‘z vaqtida kurash tadbirlarini olib borishni taqazo etadi.Maqolada funduk o‘simligini kuchli zararlaydigan asosiy kasalliklar (un shudring, antraknoz va monilioz) kasalliklarining uchrashi, tarqalishi, tur tarkibini hamda bioekoogik xususiyatlarini o‘rganildi.