GEN INJENERIYASI ORQALI TRANSGEN OʻSIMLIK YARATISH (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Gen injeneriyasida transgen oʻsimlik yaratish — bu usullari orqali biror oʻsimlikka boshqa turlardan yoki hatto boshqa organizmlardan genetik material (DNK) qoʻshish jarayonidir. Gen injeneriyasi madaniy oʻsimliklar genetikasida ham amalga oshirilib, ulaming xoʻjalikda ahamiyatli belgilari genlarini ajratib olib, klonlash orqali ularning noyob genlar yaratish boʻyicha samarali tadqiqot olib borilmoqda Bu usul oʻsimliklarning xususiyatlarini oʻzgartirish yoki yangi xususiyatlar qoʻshish uchun qoʻllaniladi. Gen injeneriyasi metodi bilan gerbitsidlarga, zararli hasharotlarga, shoʻrxokka chidamli, yuqori hosil beruvchi oʻsimlik navlarini yaratish boʻyicha tadqiqotlar rivojlantirilmoqda. Transgen oʻsimliklar, odatda, qishloq xoʻjaligi, oziq-ovqat ishlab chiqarish va tibbiyot sohalarida keng qoʻllaniladi. Ushbu tezisda transgen oʻsimlik yaratish haqida bir qancha ma’lumotlar berib oʻtilgan.