RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR VA SUNʼIY INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISHNING ZAMONAVIY HOLATI VA ISTIQBOLLARI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Mazkur maqolada raqamli texnologiyalar va sun'iy intellekt (SI) sohalarining zamonaviy holati va kelajakdagi istiqbollari tahlil qilingan. Raqamli texnologiyalar, jumladan, 5G tarmoqlari, blokcheyn, kibersig‘urta va axborot xavfsizligi kabi yangi imkoniyatlar orqali jamiyatda chuqur o‘zgarishlar yuz bermoqda. Sun'iy intellekt esa mashina o‘rganish, tabiiy tilni qayta ishlash va kompyuter ko‘rish kabi texnologiyalar orqali tibbiyot, moliya, ishlab chiqarish va xavfsizlik kabi sohalarda keng qo‘llanilmoqda. Maqolada shuningdek, kvant hisoblash, IoT (Internet of Things), aqlli shaharlar va avtonom tizimlar kabi kelajakdagi rivojlanish yo‘nalishlari ham ko‘rib chiqilgan. Sun'iy intellektning etik, ijtimoiy va huquqiy jihatlari, shuningdek, texnologiyalarning xavfsiz va mas'uliyatli ravishda rivojlanishi zarurligi ta'kidlangan. Umuman olganda, maqola raqamli texnologiyalar va SI ning jamiyat va iqtisodiyotdagi o‘rni, yangi imkoniyatlari va ular bilan bog‘liq muammolarni keng qamrovli tahlil qilishga qaratilgan.