TRANSGEN OʻSIMLIKLAR YETISHTIRISHDA T-DNKNING AHAMIYATI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Transgen oʻsimliklar yetishtirishda T-DNK (transfer DNK) o‘ta muhim ahamiyatga ega bo‘lgan texnologiyalardan biridir. Bu texnologiya koʻpincha o‘simlik genetik muhandisligida qo‘llaniladi va Agrobacterium tumefaciens bakteriyasi orqali amalga oshiriladi. Ushbu bakteriya o‘simliklarda tabiiy ravishda o‘sma hosil qilishi bilan ma’lum bo‘lib, uning o‘simlik hujayralariga DNK kiritish qobiliyati mavjud. Shunga ko‘ra, olimlar bu bakteriyadan genlarni o‘simlik genomiga kiritish uchun foydalanishadi.