O‘G’RILIK JINOYATLARINING KRIMINOLOGIK TAVSIFI VA ULARNING OLDINI OLISH CHORALARI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu maqola o‘g‘rilik jinoyatlari va ularning kriminologik tavsifi, shuningdek, o‘g‘rilik jinoyatlarining oldini olish choralari masalalarini tahlil qiladi. O‘g‘rilik jinoyatlari, odatda, jismoniy yoki yuridik shaxslarga tegishli bo‘lgan mol-mulkni noqonuniy ravishda olishga qaratilgan harakatlardir. Bu turdagi jinoyatlar jamiyatda keng tarqalgan bo‘lib, ular ijtimoiy, iqtisodiy va psixologik omillarga bog‘liq bo‘ladi. Ishda o‘g‘rilik jinoyatlarining kriminologik tavsifi, ularning sodir bo‘lishiga sabab bo‘ladigan omillar, shuningdek, ularni oldini olish bo‘yicha samarali choralar ko‘rib chiqiladi. O‘g‘rilik jinoyatlarini oldini olishda profilaktika, ijtimoiy yordam, huquqiy choratadbirlar, xavfsizlik tizimlarining samaradorligini oshirish va jinoyatchilikka qarshi kurashishda zamonaviy usullarni joriy etish muhim o‘rin tutadi. Ushbu ish, o‘g‘rilik jinoyatlari bilan kurashishda samarali strategiyalarni ishlab chiqish va amaliy tavsiyalar berish orqali jamiyatda xavfsizlikni ta'minlashga yordam beradi.