МЕХАНИК ТАРКИБИ ОҒИР, ШЎРЛАНГАН ТУПРОҚЛАР ШАРОИТИДА ЧУҚУР ЮМШАТИШ ВА ТУЙНУКЛИ ЗОВУР ҲОСИЛ ҚИЛИШНИНГ ТУПРОҚ СУВ-ФИЗИК ХОССАЛАРИГА ТАЪСИРИ. (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2024)
Аннотация: Ушбу мақолада Бухоро вилоятининг қадимдан суғориладиган ўтлоқи аллювиал, механик таркибига кўра оғир қумоқ тупроқларнинг мелиоратив ҳолатини яхшилаш ва сув ресурсларини иқтисод қилиш мақсадида тупроқни 0,8 метрда чуқур юмшатиб, 0,5 метрда туйнукли зовурлар ҳосил қилинган натижада, ғўза етиштирилган далада вегитация бошида жами 6 соатда 711,3 м3/га ни ёки 0,198 мм/мин. ни ташкил қилган бўлса, вегитация охирига келиб 1-вариантда яни, назорат вариантида 604,9 м3/га ни ёки 0,168 мм/мин. ни, 2-вариантда 673,9 м3/га ни ёки тупроқнинг ўртача сув ўтказувчанлиги 0,1877 мм/мин. оралиғида ҳамда 3-вариантда эса тупроқнинг сув ўтказувчанлиги жами 6 соатда 634,6 м3/га (0,176 мм/мин.) ни ташкил қилганлиги тўғрисида мақолада келтирилган.