(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Мақолада Ибн Жарир Табарийнинг “Жомеъу-л-баён фи таъвили оя ал-Қуръон” асарида тафаккурга чорловчи оятларнинг тафсирида асосланган далиллар ва уларнинг турлари таҳлил қилинади. Асарда ривоятлар, луғавий таърифлар ва тарихий контекст асосида оятларнинг мазмуни кенгайтирилади. Табарийнинг усуллари инсоннинг Аллоҳнинг яратган олами ҳақида фикр юритишини, унинг ахлоқий ривожланишини ва маънавий ўсишини рағбатлантиришга алоҳида эътибор беради. Ушбу мақола Ислом тафсир илмидаги Табарийнинг асарининг аҳамиятини ва замонавий муфассирлар учун кўрсатган таъсирини ёритади.