(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Annotatsiya. Vismut va uning birikmalari qiziqarli toksikologik ahamiyatga ega. Ko'pgina og'ir metallardan farqli o'laroq, vismut normal sharoitda odamlar uchun nisbatan xavfsiz hisoblanadi. Toksiklik: Vismut va uning noorganik birikmalari qo'rg'oshin yoki simob kabi boshqa og'ir metallarga nisbatan past toksiklikka ega. Biroq, ba'zi vismut birikmalari (masalan, vismutit) yuqori konsentratsiyalarda kiruvchi ta'sirga olib kelishi mumkin. Tibbiyotda qo'llanilishi: Vismut ba'zi dorilarda, masalan, oshqozon-ichak kasalliklarini davolashda qo'llaniladi (masalan, diareya va dispepsiyani davolash uchun ishlatiladigan vismut subsalitsilat). Ushbu dorilar to'g'ri ishlatilganda odatda xavfsizdir. Potentsial ta'sirlar: Uzoq muddatli yoki haddan tashqari ta'sir qilish bosh og'rig'i, ko'ngil aynishi yoki jigar va buyrak muammolari kabi toksik ta'sirga olib kelishi mumkin.