(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Аннотация. Ушбу илмий ишда Ислом шариатида жиноят тушунчаси ва унинг турли жиҳатлари, жумладан, "ҳад" (жиноий жазолар) тушунчасининг маънолари, турлари ва амал қилиш қоидалари ўрганилади. Ҳад, араб тилида "тўхтатиш" ва "чора кўриш" маъноларини англатади ва Қуръон ҳамда Суннатга асосланиб, маълум жиноятлар учун белгиланган жазоларни ифодалайди. Мақолада "ҳад" туридаги жазоларни белгилашда қўлланиладиган мезонлар, жиноий жазоларни белгилашда турли фикҳий мактабларнинг ёндашувлари ва уларнинг ижтимоий адолатни таъминлашдаги роли келтирилади. Шунингдек, Исломда жиноий жазоларни белгилашнинг мақсади, жамиятда тинчлик ва тартибни сақлашга қаратилганлиги таъкидланади.