(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu maqolada Internet tarmog‘idagi ekstremizmning jamiyat uchun xavfli jihatlari hamda o‘ziga xos xususiyatlariga e’tibor qaratilgan. Taqiqlangan diniy mazmundagi nashidalar, ekstremizm, separatizm va aqidaparastlik g‘oyalari bilan yo‘g‘rilgan, jamitni radikallashuviga olib keladigan va terroristik tashkilot hamda ekstremistik oqimlar safini kengaytirishga xizmat qiladigan materiallarni tarqatilishi bilan bog‘liq huquqbuzarliklar sodir etilishiga olib kelayotgan sabab-sharoitlar tahlil qilingan hamda ushbu turdagi huquqbuzarliklarni oldini-olish maqsadida olib borilayotgan chora-tadbirlar samaradorligini oshirish yuzasidan taklif va tavsiyalar berilgan. В этой статье основное внимание уделяется общественно опасным аспектам интернет-экстремизма, а также его особенностям. Анализ причин и условий, приводящих к совершению правонарушений, связанных с распространением материалов запрещенного религиозного содержания, содержащих идеи экстремизма, сепаратизма и фанатизма, способствующих радикализации джамаата и служащих расширению рядов террористических организаций и экстремистских течений, а также повышение эффективности мер, принимаемых в целях предупреждения данного вида правонарушений предложения и даны рекомендации. This article focuses on the dangerous aspects of extremism in the internet network for society as well as its specific characteristics. The banned religious content has been analyzed for reasons and recommendations to improve the effectiveness of measures taken in order to prevent these types of violations, such as Nashida, extremism, separatism and fanaticism, which lead to the radicalization of Jamit and the distribution of materials that serve to expand the ranks of terrorist organization and extremist currents.