(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Paxta eng muhim qishloq xoʻjaligi ekinlaridan biri boʻlib, koʻpgina mamlakatlarning toʻqimachilik sanoati va iqtisodiyotida muhim oʻrin tutadi. G‘o‘za yetishtirish texnologiyasining muhim bosqichi - barg tushishi hosilning sifati va miqdoriga ta’sir qiladi. Barglarning tushishini nazorat qilish usullaridan biri defoliantlardan foydalanish - barglarning erta tushishiga yordam beruvchi kimyoviy moddalardir. Defoliantlar o‘simliklardagi barglarning yo‘qolishi jarayonini tezlashtirish uchun ishlatiladigan kimyoviy moddalardir. G‘o‘zada ulardan foydalanish hosilni yig‘ish sharoitini yaxshilaydi, chigit namligini pasaytiradi va sifatini yaxshilaydi. Biroq, defoliantlarning samaradorligi ekish va hosilni yig‘ish vaqtiga qarab farq qilishi mumkin.