(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
In the period of Victorian England and the history of Islamic civilization, Quilliam, known as a lawyer and Islamic scholar, was the founder of the first mosque and Islamic center in Britain. After traveling to Morocco, he became acquainted with the religion of Islam and, in 1887, became the first English Muslim convert. Quilliam's work, "The Faith of Islam" (1889), highlighted the fundamental principles of Islam and was published in 2,000 copies. He later published journals such as "The Crescent" and "The Islamic World," which helped disseminate knowledge about the lives of Muslims in England and Islamic culture. His works contain documents on the legal aspects of Islam, Arab-Muslim culture, and the development of Islam during the British colonial era. Quilliam's scholarly legacy and his contributions to Islamic culture are particularly significant in expanding understanding of Islam and Muslims, as well as highlighting the place of Islam in modern society. Today, his legacy is preserved by the Abdullah Quilliam Society. U.G. Quilliamning (1856-1932) ilmiy faoliyati XIX asr Viktoriya davri Angliya tarixida va Islom madaniyati tarixida katta ahamiyat kasb etadi. Quilliam, advokat va islom tadqiqotchisi sifatida, Britaniyada birinchi masjid va Islom markazini tashkil etgan shaxs sifatida tanilgan. U Marokashga safar qilganidan so'ng Islom dini bilan tanishdi va 1887 yilda birinchi ingliz musulmoniga aylandi. Quilliamning “The Faith of Islam” (1889) asari Islomning asosiy tamoyillarini yoritgan va 2000 nusxada nashr etilgan. Keyinchalik, u "The Crescent" va "The Islamic World" kabi jurnallarni nashr etgan, bu jurnallar Angliya musulmonlari hayoti va Islom madaniyati haqidagi bilimlarni tarqatishga yordam bergan. Uning ishlarida Islomning yuridik jihatlari, Arab-Musulmon madaniyati va Britaniya mustamlakachilik davrida Islomning rivojlanishi haqida hujjatlar mavjud. Quilliamning ilmiy merosi va islom madaniyatiga qo'shgan hissasi, ayniqsa, Islom va musulmonlar haqida tushuncha kengaytirishga, shuningdek, Islomning zamonaviy jamiyatdagi o'rnini yoritishga xizmat qiladi. Bugungi kunda uning merosi Abdullah Quilliam Jamiyati tomonidan saqlanib qolmoqda.