(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Maqolada estetik ideal va badiiy sintez o‘zaro munosabati Abdulla Qodiriyning «Mehrobdan chayon» romani misolida nazariy tahlilga tortiladi. Unda yozuvchi ijodiy niyati va falsafiy umumlashma aloqasi, inson ruhiyati va muallif a’moli uyg‘unligi, baholash mezonlari va tasavvur daxlsizligi xususida mushohada yuritiladi. Aslida g‘oya va poetik ifodasi adib istak hamda imkonini tenglashtirish maqsadidan kelib chiqadi.