(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Mazkur maqolada diskurs − ma’lum bir ijtimoiy-madaniy an’anada ratsionallikning hukmron turi bilan tartibga solinadigan inson ongi mazmunini obyektivlashtirishning og‘zaki ifodalangan shakli ekanligi, hozirgi vaqtda diskurs falsafa, sotsiologiya, tilshunoslik, madaniyatshunoslik va boshqa ijtimoiy fanlarda faol qo‘llaniladigan polisemantik tushunchaliligi, diskurs tushunchasi nutqning ma’lum sohasi hamda maxsus leksikaga ega bo‘lgan nutqiy faoliyat bilan chambarchas bog‘liqligi, diskursning o‘ziga xosligi , ma’lum semantik xususiyatlarda namoyon bo‘lishi haqida fikrlar bildiriladi. В данной статье дискурс представляет собой устно выраженную форму объективации содержания человеческого сознания, которая регулируется доминирующим типом рациональности в определенной социокультурной традиции. В настоящее время дискурс представляет собой многозначное явление, активно используемое в философии, социологии. В лингвистике, культурологии и других общественных науках понятие дискурса тесно связано с конкретной областью речи и речевой деятельности, обладающей особой лексикой, своеобразием дискурса и его проявлением в определенных смысловых особенностях. In this article, discourse is an orally expressed form of objectification of the content of human consciousness regulated by the dominant type of rationality in a certain social and cultural tradition, and currently discourse is a polysemantic that is actively used in philosophy, sociology, linguistics, cultural studies and other social sciences. the concept of discourse is closely related to a specific field of speech and speech activity with a special lexicon, the uniqueness of discourse, and its manifestation in certain semantic features