(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Bizning olib borgan tadqiqotimiz jismoniy ish harakatsizlik fonida maydalangan sabzi (taxminan 100 g) bilan aralashtirilgan tana vazniga 250 mg/kg dozada kundalik ratsionga kristalli xolesterin qo‘shilgan, kombinatsiyalangan dietada quyonlarda metabolik sindromni multifaktorial o‘rganishni o‘z ichiga oldi. Har kuni hayvonlarning ichimlik idishiga yangi tayyorlangan 5% sukroz eritmasi quyiladi. Har 2 kunda insulin teri ostiga hayvonlarga orqa tomondan 0,1 miqdor dozada kiritildi (100 g tana vazni qarab). Tajriba 60 kun davomida o'tkazildi. Tadqiqot shuni ko'rsatdiki, metabolik sindrom modeliga ega bo'lgan eksperimental guruh hayvonlarida o'rganilgan fiziologik va biokimyoviy ko'rsatkichlarining (qon bosimi, mutlaq vazn ortishi, C-peptid darajasi, shakar, kortizol, fosfor, kaltsiy, triglitseridlar, xolesterin, past- zichlikdagi lipoproteinlar va yuqori zichlikdagi lipoproteinlar) qondagi zichlik ortdi.