(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Мақолада кичик бизнес ва хусусий тадбиркорлик фаолиятининг моҳияти, тарихий даври, ривожланиши ва шаклланиши каби масалалар ёритилган. Шунингдек, мамлакат иқтисодиёти ўсиш суръатларини жадаллаштиришда, олиб борилаётган ижтимоий-иқтисодий ислоҳотлар орқали аҳоли эҳтиёжларини қондириш, уларнинг даромадларини ошириш масалаларини ҳал этиш, фаровон яшашини таъминлаш, бандлик, соғлом рақобат муҳитини яратиш, бозордаги талаб ва таклифга самарали таъсир кўрсатишда кичик бизнес ва хусусий тадбиркорлик муҳим омил эканлиги тўгрисида сўз боради. Хусусан ҳудудлар иқтисодиёти ривожланишида ҳукуматимиз томонидан ушбу соҳани ривожлантириш, хамда унинг ҳуқуқий асосларини мустаҳкамлаш учун амалга оширилаётган кенг ислоҳотлар ёритилган. В статье освещены такие вопросы, как сущность, исторический период, развитие и становление малого бизнеса и частного предпринимательства. Также малый бизнес и частное предпринимательство имеют важное значение в ускорении роста экономики страны, удовлетворении потребностей населения посредством проводимых социально-экономических реформ, решении вопросов увеличения его доходов, обеспечения его благосостояния, занятости, создания здорового населения. Говорят, что это фактор, влияющий на конкурентную среду и эффективно влияющий на спрос и предложение на рынке. В частности, в развитии региональной экономики отмечены масштабные реформы, проводимые нашим правительством для развития этой отрасли, а также для укрепления ее правовой основы. The article covers such issues as the essence, historical period, development and formation of small business and private entrepreneurship. Also, small business and private entrepreneurship are important in accelerating the growth of the country’s economy, meeting the needs of the population through ongoing socio-economic reforms, addressing issues of increasing their income, ensuring their well-being, employment, and creating a healthy population. It is said to be a factor that influences the competitive environment and effectively influences the supply and demand in the market. In particular, the development of the regional economy has been marked by large-scale reforms carried out by our government to develop this industry, as well as to strengthen its legal framework.