(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Shakllanayotgan shaxs ma’naviy kamolotining asosi bo‘lgan tafakkurdagi mustaqillik o‘quvchining murakkab mavzular yechimiga o‘ziga xos tarzda yondasha bilishi, qo‘yilgan masalalarni to‘g‘ri va mustaqil ravishda hal etishi, fikrlarini o‘z so‘zi hamda uslubi bilan bayon etishi, bir masala bo‘yicha boshqa o‘quvchilarning fikri yoki munosabatidan farq qiluvchi nuqtai nazarga egaligi, boshqalar tomonidan aytilgan mulohazalarga tanqidiy munosabat tarzida namoyon bo‘ladi. Sanalgan xususiyatlar ko‘rsatadiki, fikrning mustaqilligi bu o‘quvchilarning o‘zgarib turuvchi vaziyatlarda murakkab masalalarni hal eta bilish qobiliyatidir.