(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Cho‘lponning “Yurt yo‘li” she’rida Vatan mustaqilligi uchun kurashayotgan inson tasvirlangan. “Uzoq... og‘ir yo‘lga chiqqan yo‘lchimen...” misrasiga e’tibor beraylik. Shoir uzoq va og‘ir yo‘lga chiqqan yo‘lchi. Nega yo‘l uzoq va og‘ir? Chunki g‘aflatda, tutqunlikda ezilgan xalqni ozodlik yo‘liga chiqarish va bu yo‘lni birinchilardan bo‘lib bosib o‘tish juda mashaqqatlidir. Yo‘lchi – o‘tkinchi. Umrimiz yo‘lida ham turli sinovlarni kechib o‘tguvchilardirmiz.