(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Linguists and programmers often encounter the distinction between free and set expressions, which can be a source of confusion and complexity in language analysis and natural language processing tasks. This article aims to provide a comprehensive overview of the problems associated with differentiating these two types of expressions and their distinctive features. We explore the challenges in identifying and categorizing free and set expressions, discuss the implications for language understanding and generation, and highlight the importance of addressing these issues in various applications, such as machine translation, text summarization, and information extraction. By understanding the nuances between free and set expressions, researchers and practitioners can develop more robust and accurate language processing systems. Лингвисты и программисты часто сталкиваются с различием между свободными и устойчивыми выражениями, которое может стать источником путаницы и сложности при анализе языка и задачах обработки естественного языка. Эта статья призвана предоставить всесторонний обзор проблем, связанных с различением этих двух типов выражений, и их отличительных особенностей. Мы исследуем проблемы идентификации и категоризации свободных и устойчивых выражений, обсуждаем последствия для понимания и генерации языка, а также подчеркиваем важность решения этих проблем в различных приложениях, таких как машинный перевод, автоматическое реферирование и извлечение информации. Понимая нюансы между свободными и устойчивыми выражениями, исследователи и практики могут разрабатывать более надежные и точные системы обработки языка. Tilshunoslar va dasturchilar ko'pincha erkin va o'rnatilgan iboralar o'rtasidagi farqni ko'radilar, bu til tahlili va tabiiy til protsessori vazifalarida chalkashlik va murakkablikka sabab bo'lishi mumkin. Ushbu maqola ushbu ikki turdagi iboralarni farqlash bilan bog'liq muammolar va ularning farqli xususiyatlarini atroflicha ko'rib chiqishni maqsad qiladi. Biz erkin va o'rnatilgan iboralarni aniqlash va turkumlash bilan bog'liq muammolarni o'rganamiz, til tushunish va generatsiyasiga bo'lgan oqibatlarni muhokama qilamiz va mashinaviy tarjima, matn umumlashtirish va axborot chiqarish kabi turli xil qo'llanmalarda ushbu muammolarni hal qilish muhimligini ta'kidlaymiz. Erkin va o'rnatilgan iboralar o'rtasidagi nozikliklarga tushunish orqali, tadqiqotchilar va amaliyotchilar yanada barqaror va aniq til jarayonlash tizimlarini yarata olishadi.