(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Semantic field theory is a linguistic approach that examines the relationships between words based on their meanings and how they are organized within a language system. This article delves into the concept of semantic fields, exploring the paradigmatic and syntagmatic relationships that exist between words. Paradigmatic relationships refer to the associations between words that belong to the same semantic category, while syntagmatic relationships focus on the combination and co-occurrence of words within a sentence or phrase. Tеория семантических полей - это лингвистический подход, который исследует взаимоотношения между словами на основе их значений и того, как они организованы в языковой системе. Эта статья углубляется в концепцию семантических полей, исследуя парадигматические и синтагматические отношения, существующие между словами. Парадигматические отношения относятся к ассоциациям между словами, принадлежащими к одной и той же семантической категории, в то время как синтагматические отношения сосредотачиваются на сочетании и совместной встречаемости слов в предложении или фразе. Semantik maydoni nazariyasi - bu tillararo munosabatlarni ma'nolar asosida va ular til tizimida qanday tashkil topganligini o'rganadigan tilshunoslik yondashuvidir. Ushbu maqola semantik maydonlar kontseptsiyasini chuqurroq o'rganadi, so'zlar o'rtasidagi paradigmatik va sintagmatik munosabatlarni o'rganadi. Paradigmatik munosabatlar bir xil semantik turkumga tegishli so'zlar o'rtasidagi aloqalarni anglatsa, sintagmatik munosabatlar gapda yoki iboradalgi so'zlarning birikish va hamyodlik xususiyatlariga e'tibor qaratadi.