(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Tokning yil davomida o‘sishi, rivojlanishi, hosil berishi kabi jarayonlarni o‘z ichiga oladi. Erta bahorda o‘simlikda shira harakatidan (novdalarning kesilgan, shikastlangan joyidan suv chiqishi) boshlanib so‘ng kurtaklar uyg‘onadi; novdalar, barglar to‘pgullar rivojlanadi, tok gullaydi, kurtaklar shakllanadi, g‘ujumlar rivojlanib pishadi, novdalar pishib yetiladi, o‘sish to‘xtab barglar to‘kiladi (xazonrezgilik boshlanadi).