(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Milliy musiqiy ijrochiligimiz uch asosiy yoʻnalishda, ya’ni Xorazm - Buxoro -Fargʻona ijrochilik maktablari zamirida rivojlanganligi barchamizga ma’lumdir. Har bir voxa xalqining etnik joylanishi, urf-odatlari, mahalliy mentaliteti, yashash turmush tarzi zamirida oʻziga xos musiqiy ijrochilik uslublari ham mavjuddir. Oʻn ikki maqom asosida Shoshmaqom yaratilganligi, Shashmaqom zamirida bastakorlarimiz tomonidan bir-biridan goʻzal cholgʻu va ashula yoʻllari yaratilganligi aniq manbalar asosida bizgacha yetib kelgan. Ushbu maqolada Farg‘ona-Toshkent maqom yo‘llari va uning o‘ga hos jihatlari haqida soʻz yuritiladi. Farg‘ona-Toshkent maqom yo‘llarining boshqa ijro yo‘llaridan faqrli tomonlari tahlili yoritilgan.