(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
The article focuses on correlation between mood and modality in Modern English. The relations between logical and linguistic modalities are discussed. The semantic scope of linguistic modality is established. The typology of language means used to express linguistic modality is presented. Different approaches to the category of mood as a morphological means of expressing modality are analyzed. It is argued that a two-mood system is the most reasonable one for Modern English morphology. Perspectives of further research are outlined. Статья посвящена соотношению наклонения и модальности в современном английском языке. Обсуждаются отношения между логическими и лингвистическими модальностями. Устанавливается семантический объем лингвистической модальности. Представлена типология языковых средств, используемых для выражения лингвистической модальности. Анализируются различные подходы к категории наклонения как морфологическому средству выражения модальности. Утверждается, что система из двух наклонений является наиболее приемлемой для современной морфологии английского языка. Намечаются перспективы дальнейших исследований. Maqola zamonaviy ingliz tilidagi kayfiyat va modallik munosabatlariga bag'ishlangan. Mantiqiy va lingvistik usullar o'rtasidagi munosabatlar muhokama qilinadi. Lingvistik modallikning semantik hajmi belgilanadi. Lingvistik modallikni ifodalash uchun ishlatiladigan lingvistik vositalarning tipologiyasi keltirilgan. Modallikni ifodalashning morfologik vositasi sifatida kayfiyat toifasiga turli xil yondashuvlar tahlil qilinadi. Ikki kayfiyat tizimi zamonaviy ingliz morfologiyasi uchun eng maqbul ekanligi ta'kidlangan. Keyingi tadqiqotlar istiqbollari bayon etilgan.