(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Eng qadimiy jonzotlardan biri — Amudaryo katta kurakburuni butunlay qirilib ketish arafasida. Amudaryo katta soxta kurakburuni hozirgacha saqlanib qolgan jonzotlar ichida eng qadimiylardan biri hisoblanadi. Ushbu baliq turi xalqaro «Qizil kitob»ga «butunlay yo‘q bo‘lib ketish arafasidagi tur» maqomi bilan kiritilgan. Dunyoda faqatgina Amudaryo suvlarida uchraydigan ushbu baliq hozirda uni saqlab qolish uchun deyarli choralar ko‘rilmayapti. Aksincha, ushbu baliq turi mahalliy xalq tomonidan muntazam ovlanib kelinadi va soxta kurak burunlar urug‘iga mansub boshqa baliqlar kabi qirilib ketish arafasida. One of the oldest creatures, the Amudarya great kurakburu, is on the verge of complete extinction. The Amudarya great false kurakburi is considered one of the oldest extant creatures. This species of fish is listed in the International "Red Book" with the status of "a species on the verge of complete extinction". This fish, found in the world only in the waters of the Amu Darya, currently practically does not take measures to preserve it. On the contrary, this type of fish is regularly hunted by locals, and the false shovel is on the verge of extinction, like other fish belonging to the family of nosefish.